Prvi šolski dan je vsako leto nekaj posebnega. Tudi letos je bilo tako. Otroci so se med počitnicami spremenili, nekatere smo komaj spoznali, skoraj vsi pa so prišli v šolo dobrovoljni. Sprejeli smo jih pri vhodu, nato pa je sledil uvod v novo šolsko leto v šolski avli.
Himna, poslanica ministrice in pozdravni govor ravnateljice. V imenu občine je učence od 2. do 9. razreda pozdravila podžupanja, dr. Tatjana Devjak. Otrokom je spregovorila o pomembnosti učenja in znanja, o vrednotah in poudarila prometno varnost. Seznanila jih je z deli, ki so bila opravljena na PŠ Rob, saj smo ogradili šolsko dvorišče in tako zagotovili večjo varnost učencem in drugim otrokom iz kraja, ki se radi igrajo na šolskem igrišču z okolico. Povedala je, da se nadaljuje projekt gradnje šole in vrtca na Turjaku, da bo urejeno igrišče pri glasbeni šoli in da bo blizu šole zunanji fitnes. Slednjega so se otroci zelo razveselili in aplavz je bil močan.

Ob 10.00 smo sprejeli prvošolčke. Kar 37 iz centralne šole, 9 iz PŠ Rob in 16 iz PŠ Turjak. Učiteljici, ga. Branka Levstik in Jožica Mavsar Nosan ter druga učiteljica Vera Lipovec, smo jih sprejeli pred vhodom na razredno stopnjo. Predstavili smo jim učiteljico Urško, ki bo z njimi v podaljšanem bivanju. Vhod so prilagodili prvemu dnevu vstopa v šolo, prerezali smo trak, glasba je igrala... in bilo je lepo. Čestitali smo prav vsakemu prvošolčku, ki je na ta dan postal učenec OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče. Sledila je kratka seznanitev v razredih. Poslušali so pravljico, jedli torto in prejeli posebna darila, ki so jih zanje pripravili učenci iz predmetne stopnje. Med tem časom so se starši seznanili z organizacijo podaljšanega bivanja, ki ga je predstavila ga. Senta Tehovnik Kolar. Priključili so se nam prvošolci iz obeh podružničnih šol z razredničarkama in drugima učiteljicama, ki so poseben sprejem priredile na podružničnih šolah in sledilo je slikanje..., nato pa nagovor podžupanje, ki je prvošolčke nagovorila s pomočjo lutke in otroci so uživali. Sledila je igrica za otroke in starše, ki jo je zaigral Sten Vilar. Verjamem, da bo prvi šolski dan ostal otrokom v lepem spominu.

Ravnateljica, mag. Metoda Kolar