V letošnjem šolskem letu sva se Mimica Gačnik in Marjetka Koprivec odločili za spremembo programa Šole pohodništva, prav tako pa tudi za lokacijo. Tako smo se s petošolci 12. oktobra odpravili na Bloke. Pravzaprav smo začeli pot v Dolenjem Jezeru in si tam pogledali maketo Cerkniškega jezera ter film o jezeru v štirih letnih časih.
Hvala članom družine Kebe za predstavitev in prijazen sprejem.
Pot smo nadaljevali z ogledom Rakovega Škocjana, nato pa smo se ustavili na Volčjem, kjer smo imeli kosilo. Prijazno nas je sprejela ga. Martina Lah. ( HIJA d.o.o.) Po kosilu nas je odpeljala po Krpanovi poti, vmes pa nam je predstavila zanimivosti Blok. Medveda nismo srečali, verjetno smo bili preglasni. Po dobri večerji in kakšnih petnajstih kilometrih smo se nastanili v kampu Park Idila in prav hitro zaspali. Večina.
Naslednje jutro, torej 13. oktobra pa smo se odpravili peš v Novo vas. No, še pred tem smo se prav po grofovsko najedli, izbira za zajtrk je bila kot v hotelu. V Novi vasi smo si ogledali smučarski muzej in film o življenju ljudi na Blokah, povezanih s smučmi od rojstva pa do smrti. Nekaj otrok se je preobleklo v staro nošo smučarjev in se s starimi smučkami spustilo po klančini. Bili so prav prikupni.
K jezeru smo se vrnili na kosilo. Pospravili smo prtljago v avtobus in krenili še na ogled gradu Snežnik. Potem pa domov, polni vtisov, a tudi malo utrujeni. Zvedeli smo veliko novega, kar bomo s pridom uporabili pri pouku družbe in naravoslovja, pa še kje.
Postali smo pravi pohodniki. Imeli smo čas za pogovore, hrana pa je bila odlična.
Zahvaljujemo se ga. Martini Lah in njenim sodelavcem za prijazen sprejem, vodenje in dobro voljo. Za domačo hrano in nepozabne vtise z lepe kraške planote Bloke.
Foto in zapis: Mimica Gačnik in Marjetka Koprivec

Vtisi učencev:
Luka: Všeč mi je bilo jezero in hiške, v katerih smo spali. Ta šola mi je bila zelo zanimiva. Učitelj Matic je zjutraj zakuril ogenj.
Neli: Najbolj mi je bila všeč malica. Njam, njam, veliko izbire je bilo. Tudi dobro sem spala. Malo me je zeblo, ampak oblekla sem se kar v bundo. Všeč mi je bil grad Snežnik.
Zala: Ko smo prišli na Bloke mi je bil najbolj všeč peturni pohod, ker smo se s sošolci in sošolkami lahko pogovarjali in se smejali. Pokazali so nam na maketi, kako Cerkniško jezero izgine in se spet prikaže. Rekli so jezero je in jezera nej.
Tobias: Prehodili smo okoli petnajst kilometrov. Hrana je bila zelo okusna. Ogledali smo si tudi veliki in mali naravni most. V Rakovem Škocjanu teče reka Rak.
Neža: Všeč mi je bil film o Cerkniškem jezeru v štirih letnih časih. V jami Rakov Škocjan mi je bilo zelo všeč, ker smo hodili čisto blizu skal. Ko sem prišla domov, me noge niso nič bolele.