Tehniški dan: OHRANJANJE KULTURNE DEDIŠČINE


Ohranjamo tradicijo in tudi letos smo izpeljali tehniški dan, posvečen kulturni dediščini. V šolo smo povabili predstavnike društev in posameznike, ki so nam predstavili različne spretnosti, znanje in izkušnje, veliko delavnic pa smo izvedli sami. Lahko se pohvalimo, da je v evropskem letu kulturne dediščine potekalo na centralni in podružničnih šolah kar 33 delavnic.
Hvala vsem mentorjem, ki ste se odzvali in nam popestrili dan, medgeneracijsko vzdušje je bilo izjemno in že se veselimo ponovnega snidenja ...

Majda Griz


1. razred:
Obiskali sta nas ga. Slava Petrič in ga. Franja Sedej. Poslušali smo Cankarjevo Skodelico kave in ob tem z užitkom srebali kavico iz čisto pravih skodelic. Pa tudi pesmico Kavarica znamo zapeti. Z velikimi ušesi smo poslušali doživeto pripovedovanje lutkovne pravljice Petelin in kokoška. Obe pripovedi sta bili poučni.
Drugi del dneva je bil namenjen starim otroškim igram. Eno smo tudi sami izdelali.

2. razred:
Šivanje gumbov – ko le ne bi bilo teh vozlov. Za pomoč smo zaprosili ga. Marijo Trotovšek in takoj je bilo lažje.
Preizkusili smo se tudi na hoduljah. Ob pomoči ali brez, uživali smo.

3. razred:
Z učiteljico Simono smo tkali. Zgoraj, spodaj, zgoraj, spodaj... kakšna napakica, popravimo in nadaljujemo.
Učiteljica Vita nam je pripravila delavnico, kjer smo izdelovali stare ljudske instrumente. Kladivo, žeblji, zamaški, grablje... in že je tu mali orkester.

4. razred:
Ga. Ivanka Zabukovec iz DPŽ Velike Lašče nam je pokazala veščine vezenja. Zavzeto smo se lotili dela in nastali so lepi prtički.
Z učiteljico Janjo smo poslikali naše stare majice in ... stara majica je dobila novo podobo.
Pletenje kite je enostavno, če to znaš. Nam je uspelo in z učiteljico Natašo smo prepletali niti do lepega podstavka.

5. razred
Pletenje košare – podstavek, špine, vrvica. Kako pa to naredimo? To so nas naučile učiteljice Mimica, Marjetka in Stanka. Kaj pa zaključek košar? Za to znanje smo poklicali na pomoč ga. Darinko Štrukelj Grmek in košarice so tu.
Preizkusili smo se tudi v šivanju. Pa ne običajnem. Šivali smo sliko.

6. razred
Štanglni – pecivo naših krajev. Ga. Milka Debeljak in ga. Jelka Indihar iz DPŽ Velike Lašče sta nas popeljali v skrivnosti peke. Bili so dobri, saj so tik tak izginili.
G. Andrej Jakob iz Društva za ohranjanje dediščine Gradež nas je zaposlil s pripravo lesa in pletenjem košare. Potrebno je veliko ročnih spretnosti in znanja.
Ga. Jana Feguš iz Društva za ohranjanje dediščine Gradež je z nami šivala blazinice. Drobne perlice, vozli, obroba... veliko potrpljenja je potrebno. In vztrajnosti.

7. razred
Čebele – naš vzor pridnosti. Pobliže sta nas o čebelah in delu z njimi seznanila Tadeja Virant in Žak Grdadišar iz Čebelarskega društva Velike Lašče. Pravijo, da obleka naredi človeka.
Med je zdrav in uporaben. Tudi medenjaki so odlični. Učiteljica Gordana nas je s svojim vodstvom peke v to ponovno prepričala. Po zaključku prireditve so medenjaki izginili »za med«.
Preizkusili smo se v izdelavi loka. Takega, čisto pravega. Učitelj Matic nas je vodil skozi postopke izdelave. Ni tako enostavno kot smo mislili.

8. razred
Astronomija – abstrakten pojem, ki si ga vsak razlaga nekoliko drugače. Pa vendar je veliko znanega o njej. S tem nas je seznanil g. Manfred Deterding.
Z učiteljicami Veroniko, Elizabeto in Andrejo nam je uspelo izdelati čisto pravi planetarij. Kje smo ga preizkusili, pa ne povemo.
Učitelj Milan pa je z nami delil užitke kiparjenja.

9. razred
leg tega, da smo bili novinarji, fotografi, smo računalniško obdelovali podatke, smo imeli tudi delavnice.
Konjerejsko društvo Velike Lašče z g. Petrom Intiharjem in našim hišnikom Jožetom nas je popeljalo v svet konjev. Plemenite živali so nam popestrile dan.
G. Anton Marolt v sodelovanju z Zavodom Parnas nas je v mrzlem, vetovnem jutru pri Benetih popeljal do rimskega zidu. Preteklost v sedanjosti. Mogočno.
Kultura je tudi beseda, jezik. Učiteljici Magda in Katja sta nas popeljali v Besedno zakladnico.

Pri projektu Program za spodbujanje ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti med mladimi Z mentorico Veroniko Lipovec smo izdelali in skomponirali barvne toteme, ki sedaj ponosno stojijo pred šolo.

Zunanjim mentorjem smo se zahvalili s skromno pozornostjo, domačim jabolčnim kisom, ki so ga učenci pridelali v okviru Sheme šolskega sadja.

PŠ Turjak:

Pš Rob:

Otroci so pripravili vse za postavitev mlaja in voščilnice iz suhega cvetja v sodelovanju s KUD Rob sekcija Čajanke.