Obvestilo o pojavu škrlatinke


V šoli v Velikih Laščah se je pojavila škrlatinka. V zvezi s tem vas želimo opozoriti na ukrepe za preprečevanje in širjenje škrlatinke, ki jih je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.


Škrlatinka je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča bakterija. Otrok se lahko okuži s kužnimi kapljicami iz ust bolnika s kašljem, kihanjem ali neposrednim stikom z okuženo osebo. Manjšo vlogo pri širjenju okužbe ima prenos preko okuženih predmetov (kozarci, pribor...).


Bolezenski znaki: vneto žrelo, vročina (običajno višja od 38,5 stopinj), izpuščaj, ki se pojavi najprej na trebuhu in na prsih 12 do 48 ur po prvih simptomih, nato se razširi po vratu, rokah, nogah. Pri škrlatinki nikoli ni izpuščaja po obrazu. Izpuščaj sestavljajo zelo goste drobne rdeče pikice, dvignjene nad površino kože. Izpuščaj se po enem tednu začne luščiti, luščenje je izrazito na dlaneh in stopalih. Bolezenski znaki običajno minejo v enem tednu. Učinkovito se zdravi z antibiotiki. Za večino ljudi je to blaga bolezen. Poleg zapletov v obliki gnojnih vnetij se lahko pojavijo tudi avtoimuni zapleti (negnojni).


Če pri svojem otroku opazite bolezenske znake, ki so tipični za škrlatinko, se takoj posvetujte z otrokovim zdravnikom, preden otroka napotite v šolo. Otroci, ki imajo škrlatinko ali streptokokno angino, ne smejo v šolo dokler ne mine 24 ur od začetka jemanja antibiotikov, če zdravnik ne odloči drugače.