Tradicionalni slovenski zajtrk
15. novembra 2024

Tudi letos smo na Osnovni šoli Primoža Trubarja Velike Lašče ter obeh podružničnih šolah Rob in Turjak organizirali tradicionalni slovenski zajtrk. Dogodek se je odvijal v petek, 15. 11. 2024. Prve priprave so se začele že dan prej. Učenci predmetne stopnje so skupaj z učiteljico Nežo Sedej že v sredo pekli medenjake. V četrtek so učenci pod mentorstvom učiteljice Neže Sedej in predstavnic iz Društva podeželskih žena pekli kruh. 

 V petek je bil zajtrk na voljo od 7.00 do 8.25. Na centralni šoli so se učenci predmetne stopnje v tem času lahko udeležili različnih delavnic. Vodja delavnice izdelave sveč iz voska je bila učiteljica Marjeta Krašovec, pod budnim očesom učitelja Milana Kastelica pa so učenci poslikali panjske končnice. Pod mentorstvom učiteljice Neže Sedej so učenci s predstavnicami iz Društva podeželskih žena pekli medenjake. 

Med samim dogodkom je bil prisoten tudi čebelar, gospod Brane Borštnik. Ta je učencem predstavil različne vrste medu in delo čebelarja. Dogodek smo slavnostno zaključili ob 9.30, ko smo se vsi zbrali v avli šole in skupaj zapeli pesem Čebelar Lojzeta Slaka.
Živila so nam dostavili:
 
kruh – Iz krušne peči, d. o. o.,
maslo – Kmetija Žgajnar, Bio dobrote,
med – Brane Borštnik,
mleko – Kmetija Žgajnar, Bio dobrote, 
jabolka – Sadjarska kmetija Uhan.
 
Zahvaljujemo se tudi podjetjem, ki so donirali les za izdelavo panjskih končnic ter vosek in stenj. 
 
Zapis napisali: učiteljica Neža Sedej in organizatorka šolske prehrane, Mateja Šekerija

Tradicionalni slovenski zajtrk na PŠ Turjak

Tretji petek v novembru že od leta 2011 obeležujemo dan Tradicionalnega slovenskega zajtrka.  

Tudi na naši šoli smo imeli temu namenjen dan, saj želimo otrokom približati pomen lokalno pridelane hrane, ki je mnogo kvalitetnejša kot uvožena iz drugih držav. 

Tako smo zjutraj najprej pozajtrkovali lokalno pridelan med in maslo, jabolka in mleko.  

Po zajtrku smo z našo kuharico zamesili testo za rogljičke. Nato smo podrobno spoznali pot od žita do moke. Spoznali smo različna žita, tudi tista manj poznana. Nato smo oružili koruzo, jo očistili z rešetom in jo zmleli v mlinu na kamen.  

V tem času je zameseno testo vzhajalo, zato je bil čas, da spretno pripravimo okusne rogljičke s sezamom. Bili so zares izvrstni! 

Po malici nas je obiskala čebelarka, ki nam je natančno predstavila življenje čebel in delo čebelarja.  

Po delavnici pa smo ustvarjali še panjske končnice. 

Tekom dneva smo spoznali koliko truda je potrebno vložiti, da lahko pojemo kos kvalitetnega domačega kruha. Seveda enako velja za vso lokalno pridelano hrano.   

Hvala vsem, ki ste pripomogli, da smo preživeli poučen in zabaven dan in vsem, ki ste poskrbeli, da so bili naši želodčki deležni kvalitetne lokalne hrane.  

Učiteljice PŠ Turjak 

Dostopnost